DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Venüs Gezegeni Hakkında Bilgiler

Venüs, Merkür’den sonra Güneşe en yakın gezegen olmakla beraber, Güneş ve Ay’dan sonra Dünya’dan görülen en parlak üçüncü gezegendir. Venüs gezegeni, ismini Antik Roma da güzellik ve aşk tanrıçası olan Venüs’ten almıştır. Bir kadın figürü ile adlandırılan tek gezegendir. Venüs aynı zamanda özellikleri bakımından Dünya’ya benzemesi nedeniyle, yeryüzündeki kız kardeş olarak adlandırılır.

Venüs Gezegeni Hakkında Bilgiler
15.02.2021
2.350
A+
A-

Venüs, Merkür’den sonra Güneşe en yakın gezegen olmakla beraber, Güneş ve Ay’dan sonra Dünya’dan görülen en parlak üçüncü gezegendir. Venüs gezegeni, ismini Antik Roma da güzellik ve aşk tanrıçası olan Venüs’ten almıştır. Bir kadın figürü ile adlandırılan tek gezegendir. Venüs aynı zamanda özellikleri bakımından Dünya’ya benzemesi nedeniyle, yeryüzündeki kız kardeş olarak adlandırılır.

Bir Venüs günü, 243 Dünya gününe denk gelmektedir, bir Venüs yılı ise 225 Dünya gününe denk gelmektedir bu yüzden Venüs’te bir gün bir yıldan daha uzundur. Bunun nedeni, gezegenin Güneş etrafında dönüşü, kendi etrafında dönüşünden daha hızlı olmasıdır. Ayrıca Venüs, Güneş sisteminde bir günün en uzun sürdüğü gezegendir.

Venüs, Dünya’dan bakıldığına en parlak gözüken üçüncü gezegendir. Eski çağlarda insanlar Venüs’ün 2 ayrı gezegen olduğunu düşünürlerdi. Bu yüzden gezegenin Zühre, Çolpan, Sabah Yıldızı veya Çoban Yıldızı gibi isimleri vardır. Yeryüzünde güneş doğmadan önce veya battıktan sonra dikkatlice bakıldığında Venüs görülebilmektedir.

Venüs gezegeninin çapı, Dünya’nın çapından 638 km daha az ve kütlesi Dünya’nın kütlesinin %81’i kadardır. Bu benzerliklerden dolayı Dünya’nın ikizi olarak adlandırılır.

Güneş’e en yakın gezegen Merkür olmasına rağmen, en sıcak gezegen Venüs gezegenidir. Bunun nedeni, Venüs atmosferinin %96.5 civarında karbondioksitten ibaret olduğu için, gezegendeki bulutlar sera etkisi yaparak, Güneş’ten gelen sıcaklığın gezegenden dışarı çıkmasına engel olmaktadır. Bu nedenlerden dolayı gezegen yüzeyinde sıcaklık +467 dereceye kadar yükselmektedir. Bu sıcaklık bir kurşunu rahatlıkla eritebilir. Venüs yavaş dönüşünden dolayı sıcaklık farkı gece ve gündüz arasında minimumdur.

Venüs atmosferinin %96.5İ karbondioksit, %3.5’i nitrojen gazı geri kalan kısmı ise neon, helyum, karbonmonoksit, su, argon ve sülfürdioksitten oluşmaktadır.

Güneş sisteminde doğal uydusu bulunmayan iki gezegen vardır bunlar; Merkür ve Venüs gezegenleridir. Venüs gezegeninin Merkür ile diğer bir benzerliği karasal bir gezegen olmasıdır.

Venüs, Dünya ile aynı boyutlarda olmasına rağmen Yüzey basıncı Dünya’dan yaklaşık olarak 92 kat daha güçlüdür. Bu yüzden Venüs’e ulaşmaya çalışan uzay araçları, gezegenin atmosferine girdikten sonra parçalanmıştır.

Güneş sisteminde tüm gezegenler, Güneş’in etrafında saat yönünün tersine dönerken, Venüs gezegeni saat yönünde dönmektedir. Bu olayın nedeni ile ilgili araştırmacıların bulguları vardır fakat tam olarak sebebi bulunamamıştır.

Venüs, Güneş sistemindeki gezegenlere göre, en dairesel şekle ve yörüngeye sahiptir. Gezegende 3 derecelik sınırlı eksenel eğiliminden dolayı mevsimler oluşmaz. Venüs yüzeyinde dağlar, vadiler ve binlerce volkan vardır, ancak bunların çoğu uykudadır. En yüksek dağ ise Maxwell Montes dağıdır, yaklaşık olarak 8.8 kilometre yüksekliğindedir. Bu dağ neredeyse Dünya’daki Everest dağı ile eşdeğer bir yüksekliktedir. Gezegende rüzgar hızı 724 km/s hıza kadar çıkabilmektedir.

Venüs’ü incelemek için 40’tan fazla uzay aracı fırlatılmıştır. Fakat çoğu gezegenin fiziksel özelliklerinden dolayı başarısız olmuştur. Venüs’e gönderilen ilk uzay aracı Sputnik-7 Uzay aracıdır. Ancak başarısız olmuştur. Çünkü Dünya yörüngesinden çıkmayı başaramamıştır. Vanera-3 uzay aracı ise Venüs’e inen ilk insan yapımı uzay aracıdır. 20 Ekim 2018 yılında fırlatılan en son uzay aracı ise Bepicolombo isimli uzay aracıdır. Bu uzay aracının 2021 yılında Venüs’e inmesi bekleniyor.

Venüs Hakkında Önemli Bilgiler

Kütlesi:  4,867,320,000,000,000 milyar kilogram (Dünyanın 0.815  kadarı).
Ekvator çapı:  12104  kilometre.
Kutup çapı:  12104  kilometre.
Ekvatoral Çevresi: 38025 kilometre.
Gezegenin yerçekiminden kurtulmak için gereken hız: 10,36 km/s
Yörüngedeki hızı: 35,02 km/s
Doğal uyduları: 0
Yörünge uzaklığı: 108,209,475 km (0.73 AU)
Dünyadan uzaklığı: 41,400,000 km (0.28 AU)
Yörünge tamamlama süresi: 224,7 Dünya günü
Yüzey sıcaklığı:  462 ° C
Gezegen hakkında ilk kayıtlar: MÖ 17. yüzyıl, Babil astronotları tarafından.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.