DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Uçaklar, Uçak Gemilerinden Nasıl Kalkış ve İniş Yapar?

Günümüzde uçak gemileri, birçok uçağı dünyanın dört bir yanına taşıyor. Ama bu uçakların bu gemilerden nasıl inip kalktığını hiç düşündünüz mü? Uçak gemileri devasa gemiler olsa bile pistleri, karadaki havalimanı pistlerinden daha kısadır. Uçaklar mancınık denilen sistem sayesinde uçak gemilerine başarılı ve güvenli bir şekilde kalkış ve iniş yapabiliyorlar.

Uçaklar, Uçak Gemilerinden Nasıl Kalkış ve İniş Yapar?
24.11.2020
4.781
A+
A-

Günümüzde uçak gemileri, birçok uçağı dünyanın dört bir yanına taşıyor. Ama bu uçakların bu gemilerden nasıl inip kalktığını hiç düşündünüz mü? Uçak gemileri devasa gemiler olsa bile pistleri, karadaki havalimanı pistlerinden daha kısadır. Uçaklar mancınık denilen sistem sayesinde uçak gemilerine başarılı ve güvenli bir şekilde kalkış ve iniş yapabiliyorlar.

Uçak Gemilerine İniş

Bir uçuş güvertesine iniş, bir pilotun yapacağı en zorlu inişlerden bir tanesidir. Uçuş güverteleri, iniş yapan uçaklar için yaklaşık 500 fit (150 metre) pist alanına sahiptir. Bir uçağın uçak güvertesine inebilmesi için, kuyruk kancasına ihtiyacı vardır. Pilot, iniş yaparken uçağın kanadına tutturulmuş uzun kancayı, 4 tane yüksek gerilimli çelik tellerden birine tutturur. Pilotlar, en güvenli ve en etkili olan üçüncü kabloyu hedeflerler. Durdurma telleri güverte boyunca gerilir ve her iki uçtan güverte altındaki hidrolik silindirlere tutturulur.

Uçak iniş sırasında, yüksek gerilimli telleri dışarı çeker ve hidrolik silindir sistemi, uçağı durdurmak için enerjiyi emer. Uçak iniş sırasında güverteye geldiği an, pilot uçağı durdurmak için yavaşlamak yerine motorları tam güç çalıştırır. Bu dediğimiz şey akla uygun gelmeyebilir. Fakat bunun amacı, eğer uçak hiçbir yüksek gerilimli teli yakalayamazsa, güvenli bir şekilde tekrar havalanabilmesini sağlamaktır. Uçak iner inmez pistten çıkarılır ve uçuş güvertesinin yan tarafına zincirlenir.

Uçak Gemilerinden Kalkış

Uçaklar bu kadar kısa mesafede iniş yapabilirken kalkışı nasıl yapabiliyorlar? İşte bu sorunun cevabında iniş sisteminde olduğu gibi yine mühendislik harikası vardır. Üst düzey güverte altı mühendisliği sayesinde uçak gemileri, bir uçağın 2 buçuk saniyeden daha kısa bir sürede havalanmasını sağlayan sistemlere sahiptirler.

Güvertede kalkış için havanın hareket ettirilmesi son derece önemlidir. Uçakları çok kısa mesafede yüksek hıza çıkaran mancınıklar vardır. Her bir mancınık, güvertenin altına yerleştirilmiştir. Mancınıklar futbol sahası uzunluğundaki iki paralel silindirin içine oturan iki pistondan oluşur. Uçak kalkışa hazır olduğu zaman mancınık subayı, mancınık silindirlerini geminin reaktörlerinden yüksek basınçlı buharla doldurmak için vanaları açar. Bu buhar, pistonları yüksek hızda itmek için gerekli olan kuvveti sağlar ve kalkış için gerekli olan kaldırma kuvvetini meydana getirmek için uçağı öne doğru sarkıtır. Başlangıçta, pistonlar yerine kilitlenir, böylece silindirler basitçe basınç oluşturur. Mancınık subayı, belirli uçak ve güverte koşulları için doğru olan basınç seviyesini dikkatlice izler. Basınç çok düşükse, uçak havalanmak için yeterince hızlı hareket edemez ve mancınık onu okyanusa fırlatır. Çok fazla baskı varsa, ani sarsıntı burun dişlisini hemen kırabilir.

Silindirler uygun basınç seviyesine yüklendiğinde, pilot uçağın motorlarını patlatır. Engel, motorlar önemli ölçüde itme kuvveti oluştururken uçağı mekik üzerinde tutar. Mancınık subayı pistonları serbest bırakır, kuvvet, engellerin serbest kalmasına neden olur ve buhar basıncı, mekiği ve uçağı ileri doğru fırlatır. Mancınığın sonunda, çekme çubuğu mekikten fırlayarak uçağı serbest bırakır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.