DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Selçuk BAYRAKTAR Kimdir?

Milli İHA-SİHA ve Teknolojilerle gündemde olan Selçuk BAYRAKTAR, hayat hikayesi ile birçok kişinin dikkatini çekmektedir.

Selçuk BAYRAKTAR Kimdir?
28.09.2021
1.219
A+
A-

Milli İHA-SİHA ve Teknolojilerle gündemde olan Selçuk BAYRAKTAR, hayat hikayesi ile birçok kişinin dikkatini çekmektedir.

Selçuk Bayraktar 10 Ekim 1979 yılında İstanbul’un Sarıyer ilçesinde gözlerini dünyaya açmıştır. Bayraktar ailesinin ortaca çocuğu olan Selçuk Bayraktar’ın babasının ismi Özdemir Bayraktar, annesinin ismi Canan Bayraktar’dır. Selçuk Bayraktar’ın Haluk Bayraktar ve Ahmet Bayraktar isminde 2 kardeşi bulunmaktadır. Selçuk Bayraktar, İlköğrenimini Sarıyer İlköğretim Okulu’nda tamamlayıp, lise öğrenimini Robert Koleji’nde 1997 yılında tamamlayan Bayraktar, 1997-2002 yılları arasında İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümünü kazanıp öğrenim hayatına burada devam etmiştir. Henüz lisans öğrencisiyken Pensilvanya Üniversitesi’nin GRASP laboratuvarından staj yapmaya başlamıştır. Bu süreçte gösterdiği başarı ile dikkatleri üzerine çeken BAYRAKTAR, Pensilvanya Üniversitesi’nden yüksek lisans için burs teklifi almıştır. 2002-2004 yılları arasında Pensilvanya Üniversitesi’nde Elektrik Mühendisliği’nde yüksek lisans yapmıştır. Bu süreçte yaptığı araştırmalar kapsamında dünyada ilk kez İHA’ların formasyon uçuşu deneyleri, hava-yer robot takımlarının koordinasyonu, uçuş kontrol ve güdüm sistemleri konularında bilimsel yayınlara konu olan çalışmalar gerçekleştirmiştir.

Pensilvanya Üniversitesi’ndeki yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra çalışmalarında göstermiş olduğu üstün başarısı ona Amerika’nın ve dünyanın önde gelen üniversitelerinden biri olan MIT (Massachusetts Institute of Technology)’de burs olanağı sağlamıştır. Bu süreçte yüksek lisans ve doktorasını MIT’de devam ettiren Bayraktar, insansız Helikopter Sistemlerine agresif manevra yapma kabiliyeti kazandıracak otomatik uçuş kontrol algoritmaları üzerine araştırmalar gerçekleştirmiştir. 2006 yılında MIT’de Havacılık ve Uzay Mühendisliği alanından ikinci yüksek lisansını tamamlayarak doktora eğitimi için Georgia Institute of Technology’ye (Georgia Tech) başlamıştır. Fakat buradaki doktora eğitimini 2003 yılında başlayan ve insansız hava aracı geliştirme üzerine çalışmalar yapan Baykar’a katılmak için 2007 yılında dondurarak Türkiye’ye dönmüştür.

2007 yılından bu yana Baykar Savunma bünyesinde teknik müdürlük (CTO) görevini yürütmektedir. Baykar bünyesinde Milli ve Özgün olarak geliştirilen İnsansız Hava Aracı Sistemleri’nin aviyonik sistem mimarisi, uçuş kontrol, seyrüsefer algoritmalarının geliştirilmesi, sistem kinematiği ve dinamikleri, elektronik donanım ve gömülü yazılım geliştirme vb. konularda çalışmalar yürütmektedir.

Yürütmüş olduğu projelerin başında Türkiye’nin ilk yerli ve milli İnsansız Hava Aracı olan Bayraktar MİNİ İHA ile 2014’te TSK envanterine giren ve bugün 300 bin başarılı uçuş saati geçirerek kendi sınıfında dünyanın en iyisi olarak gösterilen Bayraktar TB2 S/İHA sistemi de bulunmaktadır. Bayraktar, aynı zamanda Aralık 2019’da dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgınına karşın Türkiye’de başlatılan mücadeleye liderlik etmiş ve yerli yoğun bakım ventilatörü geliştirme faaliyetlerini yürütmüştür. Bu çalışmalar sonucunda, BIOSYS, BAYKAR, ASELSAN ve ARÇELİK tarafından üretilen yerli solunum cihazı Türkiye tarafından dünyanın birçok ülkesine ihraç ve hibe edilmiştir.

Baykar Savunma tarafından milli ve yerli olarak geliştirilen Bayraktar TB2 SİHA’ların Karabağ’ın Ermenistan işgalinden kurtulmasına sunduğu katkı ve askeri güç nedeniyle Azerbaycan Cumhuriyeti Karabağ Nişanı’na layık görülmüştür. Bayraktar’a Karabağ Nişanı 1 Nisan 2021’de Bakü’de düzenlenen törenle Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından takdim edilmiştir. İlham Aliyev yayınladığı kararda nişanı, “Tek millet iki devlet prensibi doğrultusunda Azerbaycan ve Türkiye arasındaki kardeşlik ilişkilerinin güçlendirilmesine, işbirliğinin geliştirilmesine, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin sağlanmasına yaptığı katkılar” sebebiyle verdiğini açıklamıştır.

Selçuk Bayraktar şu anda Türkiye’nin ilk Taarruzi İHA sistemi olan 5.5 ton ağırlığındaki Bayraktar AKINCI TİHA’nın geliştirme faaliyetlerine liderlik etmektedir. Savunma sanayi dışında da milli ve yerli teknoloji geliştirme çalışmalarına katılan Selçuk Bayraktar, Türkiye’nin ilk uçan arabası CEZERİ’yi geliştiren ekibede liderlik yapmaktadır. Bayraktar son olarak AKINCI projesini takiben geliştirilen Muharip İnsansız Savaş Uçağı (MİUS) Sistemi ile ilgili geliştirme faaliyetlerini sürdürmektedir.

Selçuk Bayraktar, kurucusu olduğu Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’nda (T3 Vakfı) yetenekli gençlerin ve her yaş grubundan insanın teknoloji geliştirilmesi süreçlerine katılmalarını sağlamak için çalışmaktadır. T3 Vakfı bünyesinde stratejik önemi yüksek, küresel rekabet koşulları gereğince milli ve özgün olarak üretilmesi öncelikli olan ürün, sistem ve bileşenlere yönelik girişim, araştırma-geliştirme ile projeleri gerçekleştirmek ve desteklemek için her geçen gün çalışmalar yürütmektedir. Bayraktar, ülkemizin Milli Teknoloji Hamlesi vizyonunu gerçekleştirmek için vakfın bilimsel çalışmalarına Mütevelli Heyeti Başkanı olarak liderlik etmektedir. Ayrıca Milli Teknoloji Hamlesi için çok kritik olduğunu düşündüğü Havacılık, Uzay ve teknoloji tutkusunu tüm topluma ve insanlığa  yayma maksadıyla ülkemizin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST’i düzenlemektedir.

Selçuk Bayraktar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan ile 14 Mayıs 2016 Cumartesi günü evlenmiştir. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş‘ın Halkalı’daki Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi’nde kıydığı nikahta şahitler arasında Başbakan Ahmet Davutoğlu, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Meclis Başkanı İsmail Kahraman, Bosna Hersek lideri Bekir İzzetbegoviç, Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Lübnan eski Başbakanı Saad Hariri ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama gibi isimler vardı. Geline nikah cüzdanını Abdullah Gül verdi. bu evlilikten Selçuk Bayraktar ve Sümeyye Erdoğan çiftinin Canan Aybüke adında kızları vardır.

Başarılar

  • Milli Havacılık rekorlarına imza atan Bayraktar TB2 İnsansız Hava Aracı Sistemi’nin güdüm ve kontrol sistemi tasarımı.
  • Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine giren ilk Milli İHA olma ünvanına sahip Bayraktar Mini İHA’nın tasarımı.
  • Bayraktar TB2 İHA Sistemi ile Milli Füze atışının başarıyla tamamlama (Türk Patent Enstitüsü Tescil No: 2015 03023)
  • Türkiye’nin ilk döner kanat İHA Sistemi Malazgirt İHA’nın tasarımı.

Ödüller 

  • Robot Teknolojileri Zirvesi (2012) Türkiye’nin ilk yerli insansız hava aracını yaptığı için teşekkür plaketi.
  • Avrasya Bir Vakfı’nın Türk kültür dünyasına verdiği fevkalade hizmetleri münasebetiyle sunduğu teşekkür plaketi.
  • Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Dairesi Başkanlığı teşekkür plaketi.
  • İTÜ IEEE Öğrenci kolu tarafından düzenlenen Projekent 2011 katkısı.
  • Yıldız Teknik Üniversitesi Mekatro-Tek ’11 Etkinliği Katılımı ve Teşekkür Belgesi.
  • YTÜ 3. Savunma Sanayi Günleri Etkinliği Katılımı.
  • Yıldız Teknik Üniversitesi DBF (Yap Tasarla Uçur) Takımı Teşekkür Plaketi (17 Mart 2015)
  • Future Flight Design Yarışması Jüri Üyeliği ve Bilimsel Danışmanlık, Hava Harp Okulu, FFD 2013

Patentleri

  • Hava Araçları İçin Otomatik İniş-Kalkış Sistemi (Türk Patent Enstitüsü 2015/07928)
  • Değişen Çalışma Şartlarını Algılayabilen Elektromekanik Servo Motor Kontrollü Eyleyici Sistemi Ve Kontrol Metodu (Türk Patent Enstitüsü 2015/14111)
  • Üç Yedekli Uçuş Kontrol Sistemi (Türk Patent Enstitüsü Ref: PT2015-00693)
  • Ekg Cihazı (Türk Patent Enstitüsü Ref: PT2015-00693)
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.