DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Türkiye’nin Uzay Alanındaki İlk İhracatını TUSAŞ Yapacak

Türkiye’nin Uzay Alanındaki İlk İhracatını TUSAŞ Yapacak
18.02.2021
383
A+
A-

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi TUSAŞ’ın uzay alanındaki ortağı GSATCOM şirketi, Arjantin Ulusal Telekomünikasyon Şirketi ARSAT’a yüksek çıkış gücüne sahip HTS haberleşme uydusu,  teknoloji ve ekipmanlarını ihraç edecek.

Yeni nesil haberleşme uydusu geliştirme programını 2019 yılında Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ile Arjantin merkezli INVAP S.E. ortaklığında Ankara ODTÜ Teknokent’te kurulan GSATCOM Uzay Teknolojileri A.Ş, şirketi başlatmıştır. Şirket, yeni nesil haberleşme teknolojilerinin ilk yurt dışı satışını Güney Amerika’daki Arjantin’e gerçekleştirdi.

Proje kapsamında TUSAŞ, uydu alt sistemlerini, mühendislik hizmetini ve ekipmanlarının satışını gerçekleştirerek, Türkiye’nin uzay alanındaki ilk ihracatını gerçekleştirmiş olacak. Bu ihracatla beraber Türkiye’nin uzay alanındaki gelişmeleri ve ihracatının artması bekleniyor.

GSATCOM lisansı ile INVAP, GSATCOM ve TUSAŞ mühendisleri tarafından yaklaşık üç yıllık süre içerisinde geliştirilmesi amaçlanan ARSAT-SG1 Haberleşme uydusunun 2024 yılında tamamlanması hedefleniyor. Son uzay teknolojilerine sahip olan ve senkron yörüngede görev yapacak uydu, teknolojik birçok yeniliği bünyesinde barındıran stratejik üstünlüklere sahip olacak.

Sivil amaçlı veri transferi için kullanılacak ve tamamen elektrikli itki sistemine sahip olan ARSAT-SG1 Haberleşme uydusunun, KA-bant’da 50 Gbps’i aşan çıkış kapasitesi ile uluslararası rakipleri arasında teknolojik ve yenilik açısından önemli bir konumda olması bekleniyor.

Savunma Sanayi Başkanı Prof. DR İsmail Demir, yaptığı açıklamada; “İstiklal ve istikbalimiz için hamlelerine devam eden savunma sanayiimiz, aynı zamanda başlatmış olduğu çalışmalarıyla Milli Uzay Programı hedeflerine katkısını sürdürüyor ve bu alandaki kabiliyetlerini yurt dışına da taşıyor. SSB ve TSKGV ortaklığı olan TUSAŞ, uzay ve uydu projelerinde çok önemli bir adım attı. TUSAŞ ve Arjantin merkezli INVAP ortaklığında Ankara’da kurulan GSATCOM şirketi, Arjantin’e Yüksek Çıkış Gücüne Sahip HTS Haberleşme Uydusu teknolojileri ihraç edecek. Ülkemizin uzay alanındaki ilk ihracatı olacak proje kapsamında, 2024 yılında Arjantin’e teslim edilecek uydunun geliştirmesinde emeği geçecek bütün mühendislerimizi şimdiden tebrik ediyorum.” İfadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.