DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Gezegenimiz Dünya Hakkında Bilgiler

Üzerinde yaşadığımız ve bize ev sahipliği yapan gezegenimizi hiç merak ettik mi? Ya da Dünya’mız hakkında ne kadar bilgiye sahibiz. Bu yazımda Dünya’mız hakkında birçok bilgiye değindim, umarım faydalı olur😊 Dünya kelimesinin kökeni, İngilizce ve Almancada “yer” manasına gelen “eor(th)e/ertha”,erde” kelimeleri olduğu ve Türkçeye ise Arapçadan geçtiği düşünülmektedir. Dünya, Güneş sisteminde mitolojik bir tanrı veya tanrıça ismi almayan tek gezegendir.

Gezegenimiz Dünya Hakkında Bilgiler
16.02.2021
15.641
A+
A-

Üzerinde yaşadığımız ve bize ev sahipliği yapan gezegenimizi hiç merak ettik mi? Ya da Dünya’mız hakkında ne kadar bilgiye sahibiz. Bu yazımda Dünya’mız hakkında birçok bilgiye değindim, umarım faydalı olur😊 Dünya kelimesinin kökeni, İngilizce ve Almancada “yer” manasına gelen “eor(th)e/ertha”,erde” kelimeleri olduğu ve Türkçeye ise Arapçadan geçtiği düşünülmektedir. Dünya, Güneş sisteminde mitolojik bir tanrı veya tanrıça ismi almayan tek gezegendir.

Yıllarca insanlar Dünya’nın evrenin tam merkezinde olduğu ve diğer gök cisimlerinin de Dünya’nın etrafında döndüğüne inanmıştır. İlk olarak Kopernik, Güneş ‘in merkezde olduğu bir Güneş sistemi modeli açıklamıştır. Daha sonra yapılan araştırmalarla Dünya’nın aslında Güneş siteminin bir parçası olduğu anlaşıldı.

Dünya, Merkür ve Venüs’ten sonar Güneş’e en yakın üçüncü gezegendir. Dünya’mız karasal bir gezegen olmakla beraber, karasal gezegenler arasında en büyüğüdür. Güneş sistemindeki gezegenler arasında kütle ve büyüklük olarak en büyük beşinci gezegendir. Bilim adamlarının yaptığı araştırmalara göre Dünya’nın oluşumu 4.54 milyar yıl öncesine dayanıyor ve Dünya’mız şimdiye kadar bilinen yaşam destekli tek gezegendir.

Dünya, Güneş sisteminde en yoğun gezegendir. Fakat yoğunluk gezegenin her tarafında aynı değildir. En yoğun bölgesi çekirdektir.

Dünya’mızın tek doğal uydusu Ay’dır. Fakat 1200’den fazla yapay uyduya sahiptir.

Dünya’mız Güneş’in zararlı ışınlarından korunmak için ozon tabakasına sahiptir. Ancak bu tabaka ne yazık ki biz insanlar tarafından zarar görmektedir. Bu zararlar her geçen gün canlı yaşamını tehdit etmektedir.

Yapılan araştırmalara göre, Samanyolu’nda Dünya’mıza benzer 2 milyardan fazla gezegen bulunmaktadır. Dünya’nın yörüngesinde ortalama hızı yaklaşık 30km/s’dir

Dünya yüzeyimizin yaklaşık %70’i su ve %30’u karadan oluşmaktadır. Fakat su, Dünya kütlesinin %0.07’sini oluşturmaktadır.

Dünya’mıza en yakın gezegen Venüs, en uzak gezegen ise Neptün’dür. Güneş etrafındaki hareketimiz sırasında, eksen eğikliği sebebiyle Güneş ışınlarının Dünya’ya geliş açısı değişir ve bu sayede mevsimler oluşur.

Dünya Atmosferi

Dünya’nın yaşanabilir olmasının sebeplerinden beri atmosferidir. Dünya atmosferinin yeryüzüne yakın olan kısmının, %78’i azottan, %21’i oksijenden, %0.93’ü argondan, %0.04’ü karbondioksitten oluşmaktadır. Azot ve oksijen canlı yaşamı için zorunludur. Güneş sistemindeki diğer gezegenlerde, serbest oksijen yüklü atmosfer yoktur. Atmosfer yapısı, bizi hem meteorlardan hem de radyasyondan korumaktadır. Dünya atmosferi çeşitli katmanlardan oluşmaktadır bunlar; Troposfer, Stratosfer, mezosfer, termosfer ve egzosferdir.

Dünya’nın İç Yapısı

Yaklaşık 4.5 milyar yıl önce oluşan Dünya’mız silikat kayalardan ve metallerden oluşan katmanlara sahiptir. Dünya’nın iç kısmı dört katmandan oluşmaktadır. Gezegenimizin kalbinde yani en iç tabakasında 759 mil genişliğinde ve 9.800 fahrenheit sıcaklığında olan iç çekirdekten oluşmaktadır. İç çekirdek, 1.400 mil kalınlığında, demir ve nikelden oluşan sıvı bir dış çekirdekle çevrilidir. Dış çekirdek ile yer kabuğu arasında ise manto bulunmaktadır.  En dış katmanda ise 30 kilometrelik kalınlığa sahip yer kabuğu vardır.

Dünya’mız nikel ve demirden oluşan çekirdeği nedeniyle çok güçlü bir manyetik alana sahiptir. güçlü manyetik alan, gezegenimizi Güneş rüzgarlarından korumaktadır.

Dünya Hakkında Önemli Bilgiler

Kütlesi:  4,867,320,000,000,000 milyar kilogram (Dünyanın 0.815  kadarı).
Ekvator çapı:  12104  kilometre.
Kutup çapı:  12104  kilometre.
Ekvatoral Çevresi: 38025 kilometre.
Gezegenin yerçekiminden kurtulmak için gereken hız: 10,36 km/s
Yörüngedeki hızı: 35,02 km/s
Doğal uyduları: 0
Yörünge uzaklığı: 108,209,475 km (0.73 AU)
Dünyadan uzaklığı: 41,400,000 km (0.28 AU)
Yörünge tamamlama süresi: 224,7 Dünya günü
Yüzey sıcaklığı:  462 ° C
Gezegen hakkında ilk kayıtlar: MÖ 17. yüzyıl, Babil astronotları tarafından

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.