DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Türkiye’nin İlk Uçan Arabası Cezeri İlk Kez Havalandı

Türkiye’nin İlk Uçan Arabası Cezeri İlk Kez Havalandı
18.09.2020
572
A+
A-

Baykar Savunma tarafından yerli ve milli olarak geliştirilen, Türkiye’nin ilk uçan arabası CEZERİ, ilk uçuş testlerini başarıyla gerçekleştirdi. Türk mühendislerin tasarlayıp ve ürettiği CEZERİ, 230 kilogramlık ön prototip test uçuşlarında 10 metre yükseldi.

Baykar Savunma tarafından yapılan açıklamaya göre, Baykar teknik müdürü Selçuk Bayraktar tarafından gerçekleştirilen Cezeri’nin uçuş testleri, 11 Eylül Cuma günü başladı. İlk testler güvenlik halatlarına bağlanarak yapıldı. 14 Eylül’ü 15 Eylül’e bağlayan gece, güvenlik halatlarıyla yapılan test uçuşlarının başarıyla gerçekleşmesi üzerine, daha sonraki uçuş testleri güvenlik halatı olmadan başarılı bir şekilde gerçekleştirildi.

Tamamen otonom olarak havalanan ve akıllı uçuş sistemine sahip Cezer’i, aynı gece yapılan halatlı ve halatsız iki farklı uçuşu başarıyla gerçekleştirdi. Baykar’ın üretim merkezinde 16 Eylül günü güvenlik halatları olmadan yapılan ikinci test uçuşunda Cezeri, yerden 10 metre yükseldi

Adını sibernetik ve robotik ilmin kurucusu, Artuklu Sarayı’nın başmühendisi Cizreli Müslüman bilim insanı El Cezeri’den almıştır. Uçan araba, ilk kez 2019’da Teknofest fuarında tanıtıldı. Cezeri, kavramsal tasarımlarla başlayan çalışmaların ardından 1.5 yıl içerisinde ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

Selçuk BAYRAKTAR açıklamalarında: Yaklaşık 1,5 yıl önce hayal ederek ve bir çizimle başladığımız Cezeri uçan arabanın, ilk uçuşunu yaparak gerçeğe dönüştürdük. Önümüzdeki süreçte daha gelişmiş prototipleri yapacağız. Ancak uçan arabanın yollara inmesi tahminen 10-15 yılı bulacak. Muhtemelen 3-4 yıla rekreasyonel olarak arazi araçları ATV’ler gibi kırsal alanda kullanıma şahit olabiliriz. Akıllı otomobillerden sonra, otomotiv teknolojisindeki devrim uçan arabalar olacak. Bu açıdan baktığımızda, bugünün değil yarının yarışlarına hazırlanıyoruz. Milli Teknoloji Hamlesi seferberliği ile gençlerimizi her alanda özgüven ve motivasyon kazandırmak en önemli hedeflerimiz arasında yer alıyor. İfadelerini kullandı.

Uçan Araba Cezeri’nin Özellikleri

Şehirlerde, hava taşımacılığında köklü bir değişiklik yapacak olan Cezeri, sağlık sektörü, askeri alanda, lojistik alanında, yolcu ve kargo taşımacılığında aktif bir şekilde kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Uçan araba Cezeri, şehir içi ulaşımda otomobillerin yerini alacak elektrikli bir “Kentsel Hava Taşımacılığı” konseptidir. Cezeri, uçan araba bünyesinde yapay zeka sistemleri ile ön plana çıkmaktadır.

Teknik Kabiliyetler

·          Elektrik tahrikli pervaneler; her bir motor kolunda 2 adet ters dönüşlü pervane.

·          Lityum-iyon batarya paketi.

·         Üç yedekli tam otonom uçuş kontrol sistemi.

·          Karbon fiber yapısal; hafif ve dayanıklı kabin ve motor kolları konstrüksiyonları.

·          Sabit hatveli pervaneler.

·          Kentsel hava taşımacılığına uygun yolcu ve kargo kabinleri.

·          Yapay zeka bilgisayarı destekli uçuş sistemi.

Teknik Özellikler

·          Seyir hızı: 100 km/s.

·          Azami uçuş irtifası: 2000 m.

·          Hava kalma süresi: ~ 1 saat.

·          Menzil: 70-80 km.

·          Bataryaların tam dolumu için gereken süre: 1 saat.

·          Ölçüler (en X boy X yükseklik): 3730 x 4070 x 1870 mm.

·          Kalkış / iniş: Dikey kalkış-iniş.

·          Azami Kalkış Ağırlığı: 241 kg.

·          Motor tipi: 8x BLDC.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.