DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Pilot ve Kabin Ekibinin Uçuş Öncesi Hazırlıkları

Pilotların, uçuş öncesi ve uçuş sırasında uçaktaki yolcuların ve mürettebat üyelerinin güvenliğini ve sorumluluğunu üstlendiği önemli bir görevi vardır. Bu görev, uçuş öncesi hazırlıktır.

Pilot ve Kabin Ekibinin Uçuş Öncesi Hazırlıkları
17.08.2020
1.967
A+
A-

Pilotların, uçuş öncesi ve uçuş sırasında uçaktaki yolcuların ve mürettebat üyelerinin güvenliğini ve sorumluluğunu üstlendiği önemli bir görevi vardır. Bu görev, uçuş öncesi hazırlıktır.

Bizler yolcu olarak bile uçuş öncesi birçok konuya dikkat ediyoruz. Check-inleri zamanında yapıyoruz, bagajımıza dikkat ediyoruz ve uçağımızın saatine, oturacağımız koltuğa bakıyoruz. Bizler bu kadar dikkat ederken uçuş ekibi ne kadar dikkat ediyor? Bu yazımızda pilotların ve uçuş ekibinin uçuşa nasıl hazırlandığını inceleyeceğiz.

Uçuş Öncesi Hazırlık

Pilotlar havaalanına gelir gelmez direkt uçağa geçmezler. Öncelikle yardımcı pilot uçuş odasına gider ve kaptana uçuş planlarını, hava durumunu, notamı (havaalanları ile ilgili günlük ve genel bilgi ve değişiklikler) aktarır. Bu süre zarfında pilot kendisi için hazırlanan uçuş detaylarına bakar ve iyice analiz eder.

Kaptan ve uçuş ekibi, uçak hakkında karşılaşılan problem var mı yok mu diye önceki uçuştan bilgi alırlar. Daha sonra kaptan pilot ile uçuş ekibi brifing yaparak, kalkış, iniş, rota bilgileri, hava durumu, yedek havaalanı ve uçuş için gereken yakıt hakkında bilgi verilir.

Kaptan pilotlar, brifingden sonra uçağı kimin kullanacağına karar verir. Eğer uçuş şartları kötü ise genelde kaptan pilotlar kendileri uçağı kullanırlar. Ama uçuş şartları iyi ise 2. Pilota devrederek tecrübe ve deneyim kazanmasını sağlarlar.

Pilotların, kokpite geçtikten sonra yapmaları gereken görevleri vardır. Kaptan pilot iniş takımı pimlerinin yuvalarından çıkartılıp kokpite koyulduğunu kontrol eder. Checklistlerin yerlerine bakar ve daha sonra logbook (uçağın her kaydını tutan defter) defterini kontrol eder. Daha sonra pilotlar tamamlanması gereken evrak işlerini hallederler. Pilot son idareyi tamamladıktan sonra, kalkış için kuleden gerekli izni alır. Daha sonra kabin ekibine tüm kapıların kapatılmasını ve kontrol edilmesini söyler. Kapılar kapatıldıktan sonra geri itme talimatı verir. Bundan sonra uçak, taksi yapar ve kalkış yapmaya hazırdır. Bu sırada yolculara uçuş hakkında bilgiler anons edilirken, uçak kalkış pistine doğru hareket eder. En son olarak sırası geldiğinde havaalanından kalkış yapar.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.